Putsning Hässleholm

Putsning

Vad är putsning?

Puts är det tunna lager som täcker en del byggnader, och det funkar lika bra inomhus som utomhus. Putsbruk heter det material som används. Putsning är en väggbehandlingsmetod som använts i evigheter, ända sedan Antiken faktiskt. Man använder putsen för att ge en byggnad en slät och vacker yta, samt för att skydda den underliggande väggen mot förslitning.

Vad består putsen av?

Puts, eller putsbruk som det också kallas, är en finare form av murbruk. Idag består ofta putsblandningen av vatten, bindemedel (cement, gips, kalk och/eller plast) och ballast (sand). Det är i regel proportionerna av kalk och cement som ger varje putsmix sin unika karaktär. Puts kommer i fem olika hållfasthetsklasser och på samtida byggnader används oftast någon av mellanklasserna.

Hur ser en putsad vägg ut?

En putsad vägg är en ganska rå, relativt slät och jämn yta och stryker man med handen över den så känner man tydligt sandkornen i strukturen. Idag har putsade väggar blivit väldigt populärt, dels för att det är ett rätt så billigt och enkelt alternativ, men mest för att det är väldigt snyggt. Man kan ha vitputsade väggar inomhus för lite skön Medelhavs- eller industrikänsla, och gråputsade väggar utvändigt, i enlighet med trendig, skandinavisk design.

Det går hur bra som helst att måla en putsad vägg, men man bör låta putsen härda i 4-8 veckor innan man täcker den med målarfärg.

Vi putsar

Vill du ha putsade väggar hemma, oavsett om du önskar dem invändigt eller utvändigt, så är vi på Peters Bygg glada att erbjuda vår expertis. Vi putsar dina väggar effektivt efter konstens alla regler, och med marknadens bästa putsbruk. Resultatet kommer att glädja dig sedan i många, många år.